In cazul unui eveniment nefericit in care locuinta dumneavoastra s-ar distruge, ati ramane literalmente pe drumuri. Contractarea unei asigurari de locuinte va lua de pe umarul dumneavoastra aceasta grija.
De ce si cand avem nevoie de o asigurare de locuinta
Asigurarea locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este, poate, cea mai importanta asigurare non-viata pe care o puteti incheia.
Fenomenele naturale, calamitatile, incendiul, explozia pot sa va distruga agoniseala de o viata. Daca pentru prevenirea incendiului sau exploziei exista astazi solutii tehnice din ce in ce mai perfectionate, inundatiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat.
Aceleasi evenimente care pun in pericol cladirea locuintei pot afecta si bunurile dvs. (mobilier, aparatura electrocasnica, aparatura electronica, imbracaminte, unelte gospodaresti, alimente, etc.).
Un alt pericol, din pacate permanent, il reprezinta furtul prin efractie sau prin acte de talharie care, de asemenea, pune in pericol bunurile de valoare, putand duce si la distrugeri in locuinta.
Actiunile rauvoitoare ale unor persoane (acte de terorism / vandalism) pot produce si ele distrugeri ale bunurilor sau cladirii.
Toate aceste evenimente sunt tot atatea argumente care sustin necesitatea unei asigurari a locuintei si a bunurilor continute in aceasta.
Asigurarea locuintei (a cladirii) este obligatorie atunci cand solicitati un credit bancar si garantia acestuia catre banca o constituie locuinta.
Alegerea riscurilor ce se pot asigura
Riscurile acoperite sunt identice atat pentru asigurarea cladirii locuintei cat si a bunurilor continute, cu exceptia furtului care este asigurat doar pentru bunuri.
De regula, societatile de asigurari impun, pentru cladiri si bunuri, asigurarea asa numitelor 'riscuri standard' (incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri grele pe cladiri), celelalte riscuri numite 'extinderi' (cutremur de pamant, inundatie, furtuna, grindina, avalansa de zapada, alunecari de teren, etc.) fiind optionale.
Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.
Tot un risc special este si inundarea apartamentelor de bloc cauzata de instalatiile proprii de apa sau de incalzire sau provocata de apa provenita de la apartamente vecine.
Riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.
In ceea ce priveste bunurile, acestea pot fi asigurate in totalitate sau numai o parte din acestea.
Pentru asigurarea riscurilor de accidente si raspundere civila fata de terti nu sunt prevazute riscuri standard si extinderi.
Cat de dificil este sa inchei o polita?
Credeti sau nu, companiile de asigurari sunt direct interesate in a va ajuta sa gasiti cea mai buna polita, deoarece nici asiguratorii nu au de castigat pe termen lung de pe urma clientilor nemultumiti si care simt ca nu sunt ajutati in luarea deciziilor.
In plus, in caz de nevoie veti fi indrumati catre anumiti avocati in cazul in care constatati ca la scurt timp dupa terminarea lucrarilor de constructie apar anumite defecte care sunt de natura sa puna in pericol stabilitatea si rezistenta cladirii.
In temeni juridici aceste probleme se numesc "vicii ascunse" si pot reprezenta un motiv intemeiat de a actiona in judecata constructorul sau vanzatorul imobilului.