Printr-o Asigurare de Raspundere Civila poti limita efectele negative ale faptelor tale, astfel incat o clipa de neatentie sa nu-ti marcheze situatia economica sau cariera. Asigurarea de raspundere civila constituie o asigurare împotriva riscului de a plati despagubiri catre tertele persoane prejudiciate prin fapta ilicita ce atrage raspunderea civila a asiguratului.
Obiectul asigurarii de raspundere civila îl reprezinta valoarea patrimoniala egala cu despagubirile ce ar trebui platite de asigurat, ca urmare a unui prejudiciu cauzat unei terte persoane si pentru care raspunde, potrivit legii civile.
Prin asigurarile de raspundere civila, sunt acoprite numai acele prejudicii produse de asigurat unor terte persoane, ca urmare a unui accident. În toate cazurile este vorba de prejudicii produse în anumite împrejurari si pentru care o persoana, fizica sau juridica, raspunde în fata legii.
În asigurarile de raspundere civila, pe lînga asigurator si asigurat, mai intervine si o a treia persoana, respectivul tertul pagubit. Asigurarea de raspundere civila ofera posibilitatea, pe de o parte, ca persoana pagubita sa primeasca despagubirea cuvenita, iar pe de alta parte, ca patrimoniul asiguratului sa ramîna neatins. În schimbul primelor de asigurare platit, asiguratul nu mai poate fi urmarit în justitie pentru paguba produsa.
Persoanele pagubite nu mai asteapta pîna cînd autorul faptei va fi în masura sa achite despagubirea sau pîna va fi descoperit, daca nu a fost identificat imediat.
Obiectul asigurarilor de raspundere civila îl reprezinta pejudiciul produs unor terte persoane de catre asigurat, prin folosirea anumitor bunuri, cum sunt: autovehicule, cladiri si alte constructii, exercitarea unei anumite activitati etc. Daca asiguratul însusi este victima accidentului, el nu are dreptul sa încaseze vreo despagubire de la asigurator în temeiul asigurarilor de raspundere civila, ci numai în cadrul asigurarilor de persoane sau bunuri.
Asigurarile de raspundere civila imbraca diferite forme si acopera riscurile specifice fiecarei activitatii sau profesii, cele mai cunoscute tipuri fiind:
Asigurari de raspundere civila profesionala:
- a personalului medical
- decurgand din practica medicala a medicilor stomatologi
- a farmacistilor
- a medicilor veterinari
- a avocatilor
- a expertilor contabili si a contabililor autorizati
- a auditorilor financiari
- a consultantilor fiscali-
- a arhitectilor si inginerilor constructori
- a cadrelor didactice si pedagogice
- a operatorilor de Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare
- a interpretilor si traducatorilor
- a practicienilor in reorganizare si lichidare
- a agentiilor de turism
- a brokerilor de asigurare
- a agentului de asigurare
- a directorilor
- a organismelor de certificare a calitatii si conformitatii si a laboratoarelor de incercari fizico chimica
- a consilierilor in proprietate industriala
Asigurarea profesioanala
Acest tip de asigurare are rolul de a proteja asiguratul, persoana fizica sau juridica, împotriva prejudiciilor pe care le poate produce unor terte persoane, ca urmare a practicarii unei profesii.
Asigurarile de raspundere civila profesionala vizeaza îndeosebi urmatoarele categorii de profesii: constructorii, arhitectii, medicii, experti tehnici, contabilii, evaluatorii etc. , în general acele profesii care implica o activitate de mare raspundere.
Prin activitatea lor, din eroare sau neglijenta, ei pot aduce prejudicii tertelor persoane. Ca urmare, asigurarea de raspundere civila profesionala garanteaza repararea prejudiciilor, evident daca pretentiile formulate în legatura cu acestea se încadreaza în conditile de asigurare prevazute în contract.
Pentru acest tip de asigurare, despagubirile se acorda în general pentru:
- daune materiale produse din culpa asiguratului, precum si din culpa acelor persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii;
- cheltuieli suportate de asigurat în procesul civil;
- cheltuieli de judecata suportate de tert, ca parte vatamata pentru demersuri legale întreprinse în vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor;
- despagubiri la care este obligat asiguratul ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii unor documente, furt prin efractie etc.
- pretentii emise împotriva asiguratului privind activitatea desfasurata de el sau de catre persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii.
Situatiile pentru care asiguratorul nu este raspunzator fata de asigurat, sunt:
- activitati desfasurate de asigurat în afara unui contract incheiat cu clientul sau;
- pagubele au fost create cu intentie de catre asigurat, beneficiarul asigurarii sau o alta persoana apropiata asiguratului;
- pagube produse prin disparitia sau distrugerea hîrtiilor de valoare, a documentelor, manuscriselor, obiectelor cu valoare artistica, stiintifica sau istorica, marcilor postale, pietrelor pretioase sau banilor.