Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne afecteaza capacitatea de munca sau chiar viata.
Asigurarea de viata este modalitatea prin care aceste riscuri sunt preluate de o companie de asigurari in schimbul unei prime prestabilite, si in cazul producerii evenimentului nedorit va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul acestuia. Asigurarea de viata este un contract semnat intre asigurator si asigurat in favoarea unui beneficiar, sau a mai multor beneficiari.
In functie de suma asigurata si de alti factori se stabileste marimea primei de asigurare pe care asiguratul va trebui sa o plateasaca pe parcursul duratei contractului la intervale de timp prestabilite.
In schimbul primelor de asigurare compania de asigurari acopera riscurile incluse in contract si se obliga la plata despagubirilor in cazul ivirii acestora.
Suma asigurata si primele platite depind de multi factori. In principiu o polita de asigurare este mai ieftina pentru tineri si este mai scumpa daca este contractata la varste mai inaintate. Starea sanatatii este un alt factor luat in calcul, varsta si sexul determinand aparitia unor boli specifice ceea ce cresc riscul asumat de asigurator. Activitatea profesionala dar si cea din timpul liber pot influenta si ele pretul primei, activitati in domenii in care asiguratul este predispus accidentelor pot creste valoarea primei platite.
Asigurarea de viata este o protectie financiara, care asigura un viitor sigur beneficiarilor (sau beneficiarului) dar si asiguratului. Ea va ofera protectia materiala si independenta financiara de care are nevoie familia pe termen lung.
Cine are nevoie de asigurare de viata?
Daca cineva depinde de Dvs. din punct de vedere financiar, mai mult ca probabil aveti nevoie de o asigurare de viata.
Asigurarea de viata vine in ajutorul familiei, atunci cand nu veti fi, ajutand membrii familiei din punct de vedere material. Banii primiti dupa decesul Dvs. va va ajuta familia sa se intretina, sa-si plateasca facturile, datoriile, astfel le veti asigura un venit chiar si dupa moartea Dvs.
Ca sa va puteti decide daca aveti nevoie de asigurare de viata sau nu inchipuiti-va situatia cea mai dramatica: daca muriti maine ce se va intampla cu cei dragi? Este adevarat ca durerea nu poate fi vindecata cu bani, dar cel putin nu vor avea de suferit din cauza situatiei financiare.
Vor avea membrii familiei bani pentru inmormantare, vor putea plati facturile, ratele pentru casa/apartament, vor putea suporta cheltuielile zilnice (mancare, imbracaminte, etc.), acestea sunt unele din intrebari la care trebuie sa raspundeti atunci cand va intrebati daca aveti nevoie sau nu de o asigurare de viata.
Pentru a va ajuta sa va decideti, vom analiza importanta incheierii unei asigurari de viata in urmatoarele cazuri:
1. Sunteti o persoana casatorita
Cele mai multe familii se intretin din doua venituri, cel al sotului si cel al sotiei. Daca unul dintre soti moare, standardul de viata al membrilor familiei nu se va putea mentine cu un singur venit. Printr-o asigurarea de viata insa familia va beneficia de cele doua venituri, chiar si daca unul dintre sot nu mai este in viata.
2. Va cresteti singur(a) copii
Fiind singurul sustinator financiar al familiei, Dvs. sunteti cel care asigura venitul pentru cheltuielile zilnice, cel care ofera un trai decent. Dar ce se intampla cu copiii daca Dvs. nu veti mai fi? Incheiand o asigurare de viata veti avea grija de ei chiar si dupa moartea Dvs.
3. Sunteti o persoana independenta
In cazul in care sunteti o persoana independenta, nu aveti nevoie de asigurare de viata, doar in cazul in care persoane in varsta, precum parinti sau bunici, se bazeaza pe Dvs. Familia este cea mai mare responsabilitate a Dvs. iar asigurarea de viata asigura un viitor sigur pentru toti membrii familiei.
Indiferent de cazurile mai sus analizate, nu doar moartea poate fi cauza problemelor, dar si un accident care va duce la invaliditate, caz in care capacitatea Dvs. de a realiza venit se va pierde.
In concluzie nevoia de asigurare de viata este mare in cazul in care sunteti casatorit(a), aveti copii, aveti parinti sau alte persoane care depind de sprijinul Dvs. material, etc...
Ce ne ofera o asigurare de viata?
Asigurarea de viata are multe functii, insa fiecare dintre ele are acelasi scop, de a ne proteja familia, persoanele dragi, atunci cand noi nu vom putea, fie din cauza incapacitatii de munca cauzate de un accident sau din cauza decesului.
Accidentul este un risc probabil, moartea insa este o certitudine, intrebarea este doar cand se va intampla si nu daca se va intampla.
Reiese faptul ca in primul rand asigurarea de viata este o protectie materiala, financiara a familiei si totodata a persoanei care incheie asigurarea.
Din punct de vedere al familiei asigurarea de viata ofera protectie materiala in situatia cea mai nefericita, decesul sau incapacitatea de munca, cauzata de un accident.
De asemenea este o protectie financiara si a persoanei care incheie asigurarea in cazul unui accident, sau la momentul expirarii contractului, cand veti beneficia de valoarea asigurarii ca fiind un venit suplimentar.
Asigurarea de viata este totodata si o metoda de economisire garantata pe o perioada lunga de timp.
In cazul decesului persoanei care a incheiat asigurarea, familia acesteia va beneficia de un venit compensatoriu, menit sa mentina nivelul de trai al familei.
Pe langa aceste functii de protectie asigurarea de viata inseamna pe de o parte independenta financiara a celor dragi, iar pe de alta parte o viata linistita, stiind ca orice s-ar intampla membrii familiei sunt protejati.
Raspunsul simplu la intrebarea ce ne ofera o asigurare de viata este:
Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata
Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata reiese din nevoia de protectie a oamenilor. Pe langa toate bunurile detinute, viata si sanatatea unui individ, integritatea lui fizica, capacitatea de munca sunt bunurile cele mai de pret si pot fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare, ducand la imposibilitatea desfasurarii unei activitati si deci a obtinerii unui venit. Necesitatea incheierii unei asigurari de viata provine dintr-o nevoie absoluta a fiecaruia, de a oferi protectia financiara a familiei, a dependentilor sau a celor apropiati in cazul decesului, in paralel cu alte avantaje pe care asiguratorii le pot oferi: economisire, pensie, investitii.
Dintotdeauna vietile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distructive forte ale naturii, trasnetele, incendiile, furtunile, inundatiile, seismele si eruptiile vulcanice provocand moartea, accidentarea sau imbolnavirea oamenilor. Perfectionarea continua a tehnicii si tehnologiilor, organizarea de intreprinderi care concentreaza mii de salariati, crearea de aglomerari urbane care numara sute de mii si milioane de locuitori, sporirea parcului mijloacelor de transport si a vitezei cu care acestea circula, folosirea energiei atomice in diverse scopuri etc, toate acestea au dus la sporirea numarului accidentelor de munca si de circulatie, al incendiilor si exploziilor.
Oamenii nu au stat insa pasivi in fata vitregiilor naturii si au cautat sa se apere, sa prevada, sa previna si sa micsoreze efectele acestor evenimente dar, in cazul acoperirii riscului de deces sau de invaliditate permanenta, modalitatea cea mai sigura si cea mai eficienta este incheierea unei asigurari de viata.
Pe langa aceste cauze de natura externa, ponderea cea mai mare intre cauzele decesului o au bolile. Cele mai importante dintre acestea sunt bolile aparatului circulator, ale aparatului respirator, tumorile, traumatismele si bolile aparatului digestiv.
Tinand cont de aspectele prezentate anterior si de situatia economica instabila existenta in Romania, incheierea unei asigurari care sa acopere riscul de deces este o problema la care ar trebui sa se gandeasca orice persoana, pentru a nu crea un dezechilibru in situatia financiara a urmasilor dependenti.
Populatia 'varstei a treia', in continua crestere numerica, este o categorie sociala vulnerabila, cu probleme specifice fata de celelalte segmente sociale. Asigurarea necesitatilor populatiei varstnice pentru un trai decent, trebuie sa acopere o gama larga de preocupari, nu numai in plan economic, dar si social si psihosocial.
De aceea acest proces de imbatranire va duce la un moment dat la imposibilitatea statului de a intretine partea inactiva a populatiei si astfel devine un lucru esential incheierea unei asigurari de viata care sa ofere atat protectia financiara a urmasilor in caz de deces, cat si asigurarea unui trai linistit la varsta pensionarii.
Principalele tipuri de asigurari de viata
In prezent asigurarile de viata se practica in numeroase forme, majoritatea dintre acestea fiind aparute in ultimele decenii, avand la baza nevoile tot mai variate ale oamenilor.
Oamenii isi cumpara o asigurare de viata pentru ceea ce reprezinta ea pentru client si nu neaparat pentru ceea ce este in sine, importante fiind serviciul pe care il ofera produsul, siguranta si confortul implicate.
Asigurarile de viata se impart in doua categorii principale si anume:
Satu Mare, Str. Decebal, Nr. 23, Parter
Telefon: 0040 261 713300
Mobil: 0741521261
Email: Arnold Szabo
© globalassistance.ro